Brexit

Het Verenigd Koninkrijk (VK) hoort sinds 1 januari 2021 niet meer bij de Europese Unie (EU). Hierdoor gelden er andere regels voor reis en verblijf in het VK. 

Wat dien je te weten wanneer je een bezoek aan het VK plant na 1 januari 2021.

Reis en verblijf in het VK voor Nederlanders

Vanaf 1 oktober 2021 kun je alleen met een paspoort naar het VK reizen. Een identiteitskaart (ID-kaart) is dan niet meer geldig. Woonde je op of voor 31 december 2020 in het VK, dan kun je nog tot en met eind 2025 uw ID-kaart gebruiken.

Geen visum nodig bij kort verblijf in VK

Je hebt vanaf 2021 voor een kort verblijf (maximaal 6 maanden) in het VK geen visum nodig. 

Grenscontroles duren vanaf 2021 mogelijk langer

Vanaf 2021 kan je reis naar het VK langer duren, omdat de douane je bij aankomst in het VK kan controleren. Als je vanuit het VK terugreist naar Nederland, kan de douane je bagage in Nederland controleren.

Douaneregels wijzigen per 1 januari bij terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk

Per 1 januari 2021 gelden bij terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk de douaneregels voor bestemmingen buiten de Europese Unie. Hoewel reizen momenteel wordt afgeraden, informeert de Nederlandse Douane reizigers wel over de nieuwe regels die vanaf 1 januari 2021 gelden voor reizen vanuit het VK.

Uit een recente peiling onder 1.289 reizigers met affiniteit met het VK blijkt dat er nog veel onwetendheid is over de gewijzigde regels. Om je te informeren, zet de Douane vijf aandachtspunten op een rij:

  • Wanneer aankopen samen duurder zijn dan (omgerekend) € 430, betaal je hier bij terugkomst in Nederland belasting over.
  • Je mag 1 liter sterke drank belastingvrij meenemen.
  • Zuivel- en vleesproducten mogen niet mee, ook niet als ze vacuüm verpakt zijn. Ook de meeste visproducten mogen niet mee.
  • Je mag 1 slof sigaretten belastingvrij meenemen.
  • Als je op de heen- of terugreis (omgerekend) € 10.000 of meer aan contant geld meeneemt, dan moet je hier aangifte van doen bij de Douane.

Bereid je ruim voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk voor en bezoek www.wijsopreis.nl of download de Douane Reizen App.

Autorijden in het VK

Als je een rijbewijs hebt van buiten het VK: 

Bezoekers met een rijbewijs van buiten het VK kunnen autorijden in het VK. Men heeft geen Internationaal rijbewijs nodig.

Als je voertuig niet is verzekerd in het VK:

Als je voertuig verzekerd is in de EU dien je een groene verzekeringskaart bij je dragen of een ander bewijs van verzekering. Een geldig verzekeringsbewijs is verstrekt door de verzekeraar van het voertuig en voorzien van:

  • Naam van de verzekeraar
  • Kenteken of andere identificerende gegevens van het voertuig
  • Periode van de verzekeringsdekking

Gebruik van je mobiele telefoon in het VK

Hoeveel je betaalt voor telefoongesprekken, berichten en mobiele data in het VK en de EU verschilt per mobiele aanbieder. Check de kosten voordat je op reis gaat naar het VK. De kosten voor het gebruik van je telefoon kunnen in het VK hoger uitvallen dan in EU-landen. De EU-afspraken over roaming tarieven gelden mogelijk niet meer voor het VK per 1 januari 2021. 

Voor meer informatie, neem je contact op met je Uniglobe Travel expert. 

Bronnen: gov.uk / rijksoverheid.nl