3 tips voor het voorkomen van hoge bankkosten op reis

August 27, 2018

Nederlanders die buiten de eurozone reizen, verliezen veelal hoge bedragen aan bankkosten. Veel reizigers zijn zich niet bewust van de kosten die een andere munteenheid met zich meebrengt. Banken en wisselkantoren verbergen namelijk vaak een groot deel van de kosten in een slechte wisselkoers zonder dit aan te geven. Hoe voorkom je nu dat je zelf na je reis met je neus op te hoge wisselkoerskosten wordt gedrukt? Wij geven je 3 tips!

Vraag voor je vertrekt naar de tarieven in het buitenland
Betalen of geld opnemen in een andere valuta is helaas niet gratis. Vraag bij je bank na welke kosten hierbij komen kijken. Houd er wel rekening mee dat je bank een wisselkoers zal aanrekenen die minder gunstig is. Kijk daarom online naar de daadwerkelijke wisselkoers, bijvoorbeeld op Google, Reuters of xe.com. Ook kun je meldingen aanzetten die jou op de hoogte brengen als de wisselkoers verandert.

Wissel geen cash geld bij de bank of een wisselkantoor
Bij de bank betaal je een premium wanneer je cash geld bestelt, bovenop de koersmarge die je al betaalt. Wisselkantoren adverteren vaak dat zij 0% provisie rekenen, waardoor je denkt dat geld wisselen daar gratis is. Echter zitten de kosten hierbij al in de wisselkoers inbegrepen, wat jou op het verkeerde been zet. Wisselkantoren op luchthavens kun je sowieso beter vermijden, dit zijn de allerduurste plekken om je geld te wisselen.

Trap niet in de omrekenservice 'Dynamic Currency Conversion'
Vaak krijg je de keuze om te betalen in de lokale munteenheid (local currency) of een naar jouw eigen munteenheid omgerekend bedrag (home currency). Het lijkt gunstig om te kiezen voor je eigen munteenheid, omdat je dan meteen ziet wat je kwijt bent. Niets is minder waar. De wisselkoers die gerekend wordt voor een bedrag in je eigen munteenheid is altijd minder gunstig en kan tot wel 12% extra kosten.

Afbeelding: Unsplash