Alle ins en outs over visums

March 26, 2019

Niet elk land kun je onbeperkt en zonder reden in reizen. Voor veel landen is bijvoorbeeld een visum benodigd en daarbij is het in de meeste gevallen ook zaak dat je paspoort een minimale geldigheidsduur moet hebben op het moment van aankomst. Weet jij niet wat je allemaal nodig hebt voor een bepaald land? Heb je überhaupt iets nodig? Hieronder helpen we je een handje met een aantal zakenreisbestemmingen!   

Turkije
Om Turkije te mogen betreden heb je een e-visum nodig. Bij de aanvraag dient je paspoort/ID-kaart nog minstens 8 maanden geldig te zijn. Je mag Turkije ook inreizen met je ID-kaart, mits je onder één van de volgende nationaliteiten valt: België, Duitsland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Nederland, Noord-Cyprus, Oekraïne, Portugal, Spanje en Zwitserland.

Rusland
Om Rusland in te reizen, zijn veel verschillende visums mogelijk, afhankelijk van onder andere je reisdoel. Ga je voor zaken naar Rusland? Dan zijn er al 2 mogelijkheden, namelijk eentje voor single of double entry en eentje voor multiple entry. Voor een single of double entry is de maximale verblijfsduur 30 of 90 dagen in een periode van 3 maanden en bij een multiple entry is het visum 6 of 12 maanden geldig, waarbij de maximale verblijfsduur per inreis 90 dagen is (in een periode van 180 dagen). Dit visum kun je alleen krijgen als je in de afgelopen 12 maanden al eerder een visum voor Rusland hebt gebruikt of beschikt over een FMS of TELEX uitnodiging. Een uitnodiging is overigens een vereiste om een visum aan te vragen. Hierin worden 3 typen onderscheiden:
Een uitnodigingsbrief van het Russische bedrijf waar je op bezoek gaat
Het te bezoeken bedrijf vraagt een Letter of Invitation aan bij de Federal Migration Service
Het te bezoeken bedrijf moet een elektronische uitnodiging voor je aanvragen bij het MinBuZa in Rusland. Er wordt dan een nummer naar de ambassade in Den Haag gestuurd.

China
Het zakenvisum voor China is er als single en double entry. Deze is 3 maanden geldig vanaf de datum van uitgifte en de maximale verblijfsduur is 30 of 60 dagen en in sommige gevallen 90. Het multiple entry visum is ook te verkrijgen met een geldigheid van 6 of 12 maanden vanaf de datum van uitgifte.

Met een Nederlandse nationaliteit kun je Beijing en Shanghai 72 uur visa vrij inreizen indien je een doorreis maakt.

India
Je kunt India inreizen met een e-visum. Met dit visum kun je maximaal 60 dagen in India verblijven en deze dien je binnen 120 dagen na afgifte te gebruiken. Je kunt het visum uiterlijk 4 dagen voor vertrek aanvragen met een maximum van 2 x per jaar. Bij het inreizen dien je een geldig retourticket of ticket naar een volgende bestemming aan te kunnen tonen en je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Verenigde Arabische Emiraten
Bij aankomst in de Verenigde Arabische Emiraten heb je de mogelijkheid om een visum te kopen. Hiervoor is het zaak dat je paspoort nog 3 maanden geldig is bij aankomst en je 1 lege visum pagina over hebt, je een retourticket of ticket naar een volgende bestemming kunt aantonen en aantoonbaar bewijs hebt van voldoende financiële middelen. De Verenigde Arabische Emiraten bestaat uit: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah.

Japan
Voor Japan heb je als Nederlander geen visum nodig, mits je er heen reist voor zaken, doorreis, vakantie of kort familiebezoek.

Noord-Korea
Een visum voor Noord-Korea dien je persoonlijk aan te vragen bij de ambassade te Berlijn.

Zuid-Afrika
Met de Nederlandse nationaliteit krijg je een ‘visa on arrival’ als je Zuid-Afrika binnenkomt. Met dit visum mag je 90 dagen in Zuid-Afrika verblijven, wat eventueel ter plaatse te verlengen is met nog eens 90 dagen). Hiervoor moet je wel een paspoort hebben dat minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst en een geldig bewijs van vertrek kunnen aantonen.

Australië
Voor Australië heb je een elektronisch visum nodig. Dit visum is 12 maanden geldig vanaf de datum van uitgifte en hiermee mag je per inreis maximaal 90 dagen blijven. Het paspoort dient hierbij minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Canada
Om dit land in te reizen heb je een eTA visum nodig. Deze kun je krijgen als je reist voor vakantie, zaken, familie- of kennissenbezoek of een doorreis maakt. Het eTA is 5 jaar geldig, tenzij je paspoort eerder verloopt. Je eTa verloopt dan automatisch ook. Je kunt er onbeperkt Canada mee in- en uitreizen binnen deze periode met een maximale verblijfsduur van 6 maanden per keer en alleen per vliegtuig.

Verenigde Staten
Voor de VS heb je een ESTA nodig. Hierover vertellen we je meer in deze blog!

Bijna alle visums zijn aan te vragen op Visumplus, maar wij kunnen dit ook voor je doen.

Afbeelding: Unsplash