Alles over turbulentie

March 18, 2019

Kelly Camfferman, stewardess bij de KLM, legt in deze video alles uit over turbulentie in een vliegtuig. Ben je niet in de gelegenheid om de video te bekijken? Wij hebben het voor je uitgetypt!

Turbulentie
De vleugel van een vliegtuig heeft een bepaalde vorm. Door de wind wordt de onderkant opgetild en de bovenkant omhoog gezogen. Turbulentie is te omschrijven als beweging in de lucht, waardoor je als passagier merkt dat het vliegtuig beweegt.
Turbulentie komt in verschillende vormen: licht, gemiddeld en zwaar.

Hoe wordt turbulentie veroorzaakt?
De meest voor de hand liggende oorzaak van turbulentie in een vliegtuig is wind. Hoe dichter bij de grond, hoe meer kans op wind en dus turbulentie. Een andere oorzaak van turbulentie is warme lucht. Warme lucht stijgt op en condenseert, waardoor wolken ontstaan. Het kan ook dat de lucht heel droog is en er dus geen wolk wordt gevormd. Turbulentie kan ontstaan als er veel bewolking is. Maar als er sprake is van droge lucht, zijn de wolken niet te zien. Dit heet clear air turbulence.

Jet streams
Heb je wel eens gehad dat je vlucht op de heenreis korter was dan de terugreis of andersom? Dat heeft een bepaalde reden, namelijk jet streams. Dit zijn stromingen hoog in de lucht, die van het westen naar het oosten lopen. Ze zijn te vergelijken met een rivier. Een rivier kan een rustige stroming hebben, maar ook een hele sterke. Op het moment dat er bochten gemaakt worden in een jet stream, kan turbulentie ontstaan.

Wake turbulence
Wake turbulence is vergelijkbaar met de zee. Soms is de zee rustig en soms heel roerig. Het kan voorkomen dat een ander vliegtuig golven veroorzaakt waar het vliegtuig waar jij in zit vervolgens doorheen vliegt. Hierdoor zijn ook bepaalde regels omtrent afstand tussen vliegtuigen.

Is turbulentie te voorspellen?
Piloten zijn altijd op de hoogte van de weersvoorspellingen, dus vaak wordt turbulentie al verwacht. Clear air turbulence is niet te voorspellen, dus komt wel onverwacht. In dat geval is het niet zo dat piloten hun werk niet hebben gedaan, maar konden ze het gewoon niet weten.

Leuk weetje: een vliegtuig is gebouwd om wel 2,5 keer de allerergste turbulentie die je je kunt voorstellen te kunnen doorstaan.

Is turbulentie gevaarlijk?
Ja en nee. Nee voor het vliegtuig, ja voor de passagiers. Maar geen reden tot paniek! Turbulentie heeft over het algemeen te maken met comfort/discomfort, niet met veiligheid. Bij gemiddelde turbulentie kan er thee over je kopje gaan en kun je je dus verbranden. In die zin is het gevaarlijk. Bij zware turbulentie hobbelt alles en kun je als je bijvoorbeeld op het toilet bent, tegen een muurtje knallen. Vermijd het dus echt om te lopen/staan tijdens turbulentie.

Het kan helpen om je tijdens turbulentie af te leiden een praatje te maken, een boekje te lezen en je op je ademhaling te focussen. Zo verleg je de aandacht naar iets anders.

Hopelijk ben je wat gerustgesteld wat turbulentie betreft!