De 5 beste steden voor millennials

November 27, 2018

Hey, millennial! We weten dat jij met bijvoorbeeld jouw startup graag zaken doet in steden waar innovatie hoog in het vaandel staat. De volgende 5 steden zullen jou dan ook helemaal gelukkig maken!

Singapore
Het mag dan wel het kleinste Aziatische land zijn, niet als het aankomt op zakendoen. Singapore wordt ook wel ‘Start-up city’ en ‘Stad van de toekomst’ genoemd en is al jaren een belangrijk knooppunt voor zakenreizigers van over de hele wereld. Ondernemers staan er open voor nieuwe plannen uit het buitenland en er ontstaan nieuwe innovatieve ideeën. Het land staat bekend om veiligheid en welvaart, wat het een fijne bestemming maakt om te zijn. Ook is het land op verschillende manieren goed te bereiken. De wijken Tiong Bahru, Keong Saik en Jalan Besar zijn perfect voor jonge ondernemers, wat terug te zien is in de opkomst van hippe koffiebarretjes, goede restaurants en vintagewinkels. Houd er rekening mee dat ondanks dat Singapore wat verwesterd is door de jaren heen, er nog steeds een andere stijl van zakendoen heerst. Zo vinden zakelijke gesprekken alleen op kantoor plaats, zakendiners of – borrels kennen ze hier niet!

Berlijn
A.k.a. het Silicon Valley van Europa. Berlijn kent een goede start-up cultuur in combinatie met een sterk ontwikkelde zakencultuur. Wil je in Europa je bedrijf beginnen of uitbreiden, begin je het beste in Duitsland. Als dat bedrijf zich ook nog bevindt in de technologie en digitalisering zit je helemaal goed. Berlijn is redelijk multi-culti, 3 jaar geleden bestond ongeveer de helft van de stad uit mensen die er niet geboren zijn. Dit heeft er ook aan bijgedragen dat er veel creativiteit en cultuur in de stad te vinden is. De verschillen in cultuur lijken misschien klein, maar let er bij het zakendoen op dat men in Duitse bedrijven meer belang hechten aan status en hiërarchie en ze erg direct zijn.

San Francisco
Deze stad kent een ontspannen sfeertje, vriendelijke inwoners en een enorm uitgebreid aanbod aan hippe barretjes en restaurants en het mooiste: het ligt allemaal op steenworp afstand van het befaamde Silicon Valley. In en rondom San Francisco poppen de bedrijven als paddenstoelen uit de grond, wat vooral te danken is aan de ondernemende cultuur. Jongeren worden aan alle kanten geïnspireerd om hun ideeën te pitchen en uit te voeren, want ze zouden zomaar eens de nieuwe Steve Jobs kunnen zijn. Wat ons meteen brengt bij de belangrijkste sector in de stad en ja, je raadt het al: dat is natuurlijk technologie! In San Francisco en Silicon Valley vind je al zo’n 27.000 start-ups. Hier kun je niet zomaar in meegaan, je moet namelijk altijd bereikbaar zijn en binnen het uur antwoorden op een bedrijf. Belangrijke gesprekken vinden wel face to face plaats, zodat men kan zien met wie ze zakendoen en er vertrouwen gekweekt kan worden. In San Francisco is het wél weer wat gebruikelijker om een hapje te eten of een drankje te drinken met een zakenpartner.

Lyon
Het Franse Lyon is de nieuwe zakelijke hotspot van Europa. Lyon wordt ook wel ‘Lichtstad’ genoemd, vanwege het feit dat licht er een belangrijke rol speelt. Dit zie je niet alleen terug in hoe de stad wordt verlicht, maar ook in het zakenleven. Veel bedrijven die iets van doen hebben met licht, zijn gevestigd in de stad. De meeste innovatieve ideeën rondom licht vinden hun wortels logischerwijs dus ook in Lyon. Ook veel tech-bedrijven zijn gevestigd in de stad en dan met name de Britse, wat gunstig is voor zakenreizigers die weinig woordjes over de Franse grens spreken. Want ja, Fransen en Engels spreken.. dat is te vergelijken met wanneer Pinksteren en Pasen tegelijk vallen. Jongeren in Lyon worden ready gemaakt voor de zakelijke markt door samenwerkingen met universiteiten en ondernemingen binnen de regio, waardoor bedrijven openstaan voor nieuwe ideeën.

Barcelona
Hola amigo! Bij Barcelona denk je misschien niet meteen aan start-ups en ondernemingen, but think again. Het aantal ondernemingen is de laatste jaren enorm gegroeid en nog steeds groeiende. Logisch als je denkt aan de combinatie van ondernemen en de Spaanse zon, biertjes en heerlijke tapas. Als je voornemens bent om uit te breiden naar Zuid-Amerika, doe je er goed aan om eerst een partner te zoeken in Spanje. De wijken Eixample en Sant Marti zijn vooral populair onder jonge ondernemers. Sant Marti was vroeger de plek van de grote, industriële gebouwen, maar nu bevinden zich er veel kleine start-ups. Spanjaarden zijn eters en nemen je daarom graag mee naar een lekker restaurant voor lunch om je te leren kennen. Pas daarna zullen ze overgaan tot een zakelijk gesprek, mits ze een goed gevoel bij je hebben. Neem een klein cadeautje mee naar een bedrijf, dat waarderen ze. Maar niet te gek, want dan wordt het gezien als omkoperij.