De duurste zakenreisbestemmingen van 2019

October 24, 2019

Er zijn tal van zakenreisbestemmingen over de hele wereld en wellicht kom jij ook op veel verschillende plekken, maar welke bestemmingen zijn nou over het algemeen het duurst? Tenminste, als we het onderzoek van ECA International moeten geloven. De top 10 van duurst naar iets minder duur:

1. New York - USA

2. Genève – Zwitserland

3. Zurich – Zwitserland

4. Washington DC – USA

5. Parijs, Frankrijk

6. Reykjavik – IJsland

7. San Francisco – USA

8. Basel – Zwitserland

9. Los Angeles - USA

10. Bern – Zwitserland

The Big Apple
In het onderzoek is gekeken naar de prijzen van 4-sterren hotels en op basis daarvan is een top 10 gemaakt. Op één staat, misschien niet verrassend, New York. Zou het misschien te maken hebben met het feit dat deze stad 24 uur per dag wakker is? Het onderzoek wijst uit dat de stad deze plek dankt aan de prijzige hotelkamers.

De Zwitserse munt
Zwitserland, die 4 keer in het rijtje voorkomt, staat voor velen bekend als een relatief duur Europees land. Sinds de financiële crisis in 2008 stegen de prijzen door de zwakke euro en vluchtten beleggers de eurozone uit om francs te kopen. De waarde van deze Zwitserse munt steeg hierdoor en werd, om verdere stijging te voorkomen, aan de euro gekoppeld. Bovendien is Zwitserland geen lid van de EU, waardoor fabrikanten sommige producten opnieuw moeten verpakken of labelen. Dit brengt weer extra kosten met zich mee.

Hoge levensstandaard
Ook Reykjavik staat bekend als een dure stad en dit blijkt dus niet alleen voor toeristen zo te zijn. De hoge kosten zijn niet alleen te wijten aan het hoge levensonderhoud, maar ook aan de manier waarop bedrijven en toerisme samenwerken. In IJsland kan door het klimaat geen akkerbouwer bestaan, veel eten moet daardoor worden geïmporteerd. De BTW op voedingswaren is ook aanzienlijk hoger dan wij gewend zijn. De hoofdzaak van de hoge kosten is de hoge levensstandaard. Een gemiddeld bruto inkomen is 60.000 dollar, waar dat in Nederland 36.000 is.

Paris, je t'aime
Het geromantiseerde Parijs is altijd al duur geweest. Dit komt deels door de hoge onroerend goed prijzen die doorwerken in de detailhandelsprijzen. Het is structureel duur en de hoge lonen maken hierin ook verschil.

Overheid als groeisector
Dat Washington DC expensief is, is ook goed te verklaren. Deze stad wordt omschreven als ‘bedrijfsstad’, de overheid is hier een groeisector. Mensen die voor de overheid werken worden dan ook goed betaald en verliezen nauwelijks hun baan.

LA
Los Angeles spreekt misschien ook voor zich. Zowel het weer als de omgeving en de entertainmentindustrie trekt duizenden mensen aan die zouden willen werken in deze stad. Ook zijn er grote bedrijven gevestigd die talenten van over de hele United States aantrekken. Hierbij komt nog dat Californië de hoogste belasting over het inkomen heft. Dit alles werkt door in alle prijzen in Los Angeles.

High tech
Dan is er nog San Francisco, een van de duurste steden in heel Amerika. Dit is te wijten aan de booming tech-industrie en de nabijheid van Silicon Valley.

Reis jij wel eens naar één van deze bestemmingen en hoe ervaar jij dit?