De voordelen van bleisure voor jouw organisatie

August 26, 2019

Deze term klinkt je vast niet meer vreemd in de oren. Het is een waar fenomeen: zaken (business) combineren met vrije tijd (leisure) = bleisure. Bedrijven die werken met flexibele werkplekken komen steeds vaker voor en ook co-working spaces zijn groeiende. Dit maakt het mogelijk om te werken op verschillende plekken. Het ene moment werk je vanuit een koffietentje in de stad en het volgende moment vanaf je strandstoel aan de andere kant van de wereld.

Er is een verschuiving te zien in hoe mensen vakantie vieren. Men kiest er vaker voor om meer tripjes te maken dan één keer op vakantie te gaan. Zo worden ook business trips vaak verlengd met extra dagen om de stad te verkennen. Deze verschuiving komt grotendeels voort uit de behoefte aan avontuur en spontaniteit.

Ook op vakantie/trips lijkt men graag nog door te werken, waardoor de balans tussen werk en vrije tijd er anders uit komt te zien. Je zou het kunnen zien als het creëren van een leven waarvan men geen vakantie nodig heeft, omdat werk en vakantie gecombineerd wordt. Klinkt ideaal, toch? Goed nieuws, er kleven nog meer voordelen aan bleisure! Het is namelijk echt niet zo dat werknemers op de kosten van de zaak een vakantie nemen na hun zakenreis.

Even een voorbeeld van hoe bleisure eruit kan zien: je werknemer moet vanaf het hoofdkantoor in Amsterdam naar een afspraak in Hong Kong op een donderdag. In plaats van op donderdagavond weer terug te vliegen, kiest de werknemer voor een terugvlucht op zaterdag, boekt een hotelkamer voor 2 nachten (op eigen kosten) en doet wat sightseeing in Hong Kong. Hij arriveert maandag weer uitgerust op kantoor in Amsterdam in plaats van uitgeput van het reizen en een jetlag.

Onder bleisure valt echter ook alles wat binnen de zakenreis valt. Neemt je werknemer de benenwagen naar de klant in plaats van de taxi, dan ervaart hij ook een stukje van de stad. Dit draagt al bij aan de voordelen van het ontdekken van een nieuwe plek.

Er zijn verschillende voordelen van bleisure voor je organisatie, namelijk:

Het aantrekken van nieuw talent
De banenmarkt is erg competitief. Wanneer jij werknemers de mogelijkheid geeft om zaken met reizen te laten combineren, kan dit ervoor zorgen dat je eruit springt als werkgever tussen de bedrijven die niet aangeven achter bleisure te staan.

Vergroot het behoud van medewerkers
Het aantrekken van talent is niet het lastigste, het behouden van talent wel. Het is dus zaak dat je je werknemers tevreden houdt. Het vervangen van een werknemer kost tevens zo’n 6 tot 9 maanden van het salaris van deze persoon. Deze kosten zitten hem in verlies van productiviteit, recruiten, inwerken en trainingen. Bleisure helpt overstappen naar een andere werkgever te voorkomen, omdat het werknemers de ruimte geeft een betere work-life balans op te maken. Bleisure opnemen in het reisbeleid en werknemers ook vrij laten in het boeken van hun vlucht rondom een zakenreis is een goed idee. Zo kunnen ze na hun extra vrije tijd fris terugkomen op kantoor in plaats van 2 dagen op reis geweest te zijn voor een meeting van een paar uurtjes. Wanneer de bedrijfscultuur zo’n work-life balans aanmoedigt, zul je minder burn-outs zien en dus ook minder verloop, wat weer zorgt voor kostenbesparing. Ook zul je meer productiviteit zien bij je werknemers. Win-win!

Sterkere klantrelaties
Wanneer je werknemers zakenreizen maken met een bleisure ‘mindset’ en daardoor de tijd nemen hun bestemmingen te leren kennen, kunnen ze sterkere relaties creëren met klanten doordat ze meer weten over hun omgeving en werkwijze. Ook toont het aan dat je werknemer geïnteresseerd is om het thuisland van de klant te leren kennen, wat tevens kan bijdragen aan een betere en langere relatie! 

Efficiëntie van de medewerkers
Ruim 90% van de werknemers geeft aan meer werk gedaan te krijgen wanneer buiten kantoor gewerkt wordt. Dit is op zich niet heel gek, aangezien er op kantoor best wat afleiding kan zijn in de vorm van collega’s die even een praatje komen maken en vergaderingen waar iemand wellicht niet direct veel aan toe te voegen heeft.

Kortom, het is heel gunstig om bleisure op te nemen in het reisbeleid! Zit het al in jullie reisbeleid?