Een visum aanvragen, wat je moet weten

May 05, 2023

Als Nederlander heb je een visum nodig om te mogen reizen en verblijven in sommige landen. Een visum is een officiële toestemming om een land binnen te komen en er te verblijven gedurende een bepaalde periode.

De specifieke visumvereisten voor Nederlandse reizigers variëren, afhankelijk van het land dat je wilt bezoeken, de reden van je reis en de duur van je verblijf. Over het algemeen hebben Nederlandse reizigers een visum nodig voor de volgende situaties:

Bezoek aan landen buiten de Europese Unie (EU)

Voor veel landen buiten de EU heb je als Nederlander een visum nodig om het land binnen te komen en te verblijven. Bijvoorbeeld voor landen zoals China, Rusland, India, Brazilië en Australië heb je in de meeste gevallen een visum nodig. Het is belangrijk om de specifieke visumvereisten te controleren op deze website of vraag het ons. Op deze pagina vind je een quick check per land.

Langdurig verblijf in een EU-land

Wil je als Nederlander langer dan 90 dagen in een ander EU-land verblijven? Dan heb je mogelijk een visum nodig. In sommige gevallen is het mogelijk om een visumvrijstelling te krijgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Het is belangrijk om te weten dat de visumvereisten kunnen verschillen afhankelijk van het doel van je reis, zoals toerisme, studie, werk of familiebezoek. Daarom is het raadzaam om de specifieke visumvereisten te controleren voordat je op reis gaat.

Wat heb je nodig om een visum aan te vragen?

Wat je nodig hebt om een visum aan te vragen, varieert per land. In de meeste gevallen is het aanleveren van een visumaanvraagformulier, recente pasfoto('s) en een kopie paspoort voldoende. Soms zijn aanvullende documenten nodig. Denk hierbij aan een uitgewerkt reisplan, gezondheidsinfo of een uitnodiging (van een zakenrelatie of voor bijv. een bruiloft). 

Hoe ver van tevoren moet je een visum aanvragen?

Het is belangrijk om je visum op tijd aan te vragen, maar niet te vroeg. In de meeste gevallen kun je het visum vanaf 3 maanden voor vertrek aanvragen. Stuur je de aanvraag te vroeg in? Dan neemt de ambassade je aanvraag niet in behandeling. Stuur je de aanvraag te laat in? Dan is mogelijk een (prijzige) spoedprocedure nodig om je visum op tijd te krijgen.

Geen visum nodig? Check dan of je wél aan deze voorwaarden voldoet:

  • Je paspoort is nog ten minste 6 maanden geldig na aankomstdatum en bevat minimaal 1 onbeschreven visumpagina;
  • Je hebt voldoende financiële middelen en kunt dit bewijzen;
  • Je hebt een doorgaande vlucht/retourvlucht geboekt en kunt dit bewijzen;
  • Alle documenten die je nodig hebt voor een eventuele volgende bestemming.

Twijfel je of je een visum nodig hebt voor een bepaalde bestemming of heb je hulp nodig bij de aanvraag? Wij staan altijd klaar om je te helpen. Bel ons op 0174 - 219 245.