Eerste hulp bij jetlags

August 09, 2018

Een jetlag is een vorm van een slaapstoornis die vooral optreedt na lange vliegreizen waarbij je te maken hebt met een aantal uur tijdverschil. Het gevolg hiervan? Slecht slapen of helemaal niet kunnen slapen. Hoe ontstaat zo’n jetlag nu precies en wat kun je eraan doen?

Tijdverschil en slaap-waakritme
Als je met het vliegtuig een lange afstand aflegt, is het mogelijk dat je een aantal tijdzones passeert. Kom je aan op de plaats van bestemming, dan is in dat geval je slaap-waakritme verstoord: voor je gevoel is het bijvoorbeeld nacht, want dat is het in de tijdzone waar je vandaan reisde. Echter op de plaats van bestemming is het nog middag. Je lichaam geeft dan aan dat het wil slapen, terwijl dat sociaal gezien niet handig is. Andersom is uiteraard ook mogelijk: op de plaats van bestemming is het al avond en dus moet je eigenlijk gaan slapen, terwijl je lichaam nog het gevoel heeft zich in een andere tijdzonde te bevinden en je niet moe bent. Gevolg: slecht of niet kunnen slapen, weinig energie, verminderde concentratie en in sommige gevallen weinig eetlust en diarree.
Niet iedereen heeft last van jetlags. De één is er gevoeliger voor dan de ander. Sommigen zijn na een week weer in hun ritme en anderen doen hier wat langer over. Hypnose/ hypnotherapie kan je helpen sneller in het ritme te komen, waardoor je lichaam sneller went aan het tijdverschil. Vliegreizen naar het oosten zijn in de regel moeilijker voor je slaap-waakritme dan reizen naar het westen.

Tips om een jetlag te voorkomen of verminderen
Slecht slapen of helemaal niet kunnen slapen is op vakantie of op een zakenreis natuurlijk erg vervelend. Je wilt immers van je vakantie genieten of je zakenreis zo goed mogelijk laten verlopen. Wat kun je doen tegen een jetlag?

  1. Eet voor en tijdens de vlucht zo licht mogelijk.
     
  2. Pas bij aankomst direct je ritme aan. Zet je horloge gelijk met de tijd op je bestemming en ga naar bed wanneer het op je bestemming bedtijd is.
     
  3. Een middeltje dat kan helpen tegen een jetlag is melatonine. Dit is een lichaamseigen stof die je lichaam aanmaakt wanneer het donker wordt en je slaperig maakt. Melatonine is in de drogist vrij verkrijgbaar. Neem je op de plaats van bestemming melatonine in, enkele uren voordat je zou moeten slapen, dan raakt je lichaam moe en geven je hersenen een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. Gebruik dit alleen de eerste paar dagen om aan het ritme te wennen.
     
  4. Hypnotherapie werkt ook heel goed om de balans te herstellen waardoor het lichaam sneller kan wennen aan het verschil van tijd.

Afbeelding: Unsplash