Etiquette en gewoontes in het buitenland

July 18, 2018

Het zal iedere zakelijke reiziger bekend voorkomen: je bent op zakenreis naar het buitenland en ziet dingen gebeuren die je niet gewend bent. De etiquette en gewoontes zijn per land verschillend. In dit blog vertellen Felicia en Desteny van Uniglobe Westland Business Travel je meer over enkele vreemde gewoontes in het buitenland, zodat je hier rekening mee kunt houden tijdens je reis hiernaartoe.

Spanje
In Spanje staan ze er niet gek van te kijken als je jouw gebruikte servetten, prikkers, etc. op de grond van een tapasbar gooit (doe dit enkel wel in een authentieke tapasbar). Hoe meer rommel op de grond, hoe populairder de tapasbar. Je bord kun je wel gewoon op tafel laten staan, gooien met borden is namelijk iets wat in Griekenland voorkomt. Ben je van plan om zaken te doen met Spanjaarden? Zorg dan dat je infomateriaal voor ze hebt in het Spaans. De taal is voor Spanjaarden erg belangrijk. Het is echter dan weer minder belangrijk voor ze om op tijd de komen en ook nemen ze graag de tijd om belangrijke beslissingen te nemen. Houd ook regelmatig contact met je Spaanse zakenrelatie, dit wordt erg gewaardeerd.

Finland
In tegenstelling tot fietsers in Nederland, wordt in Finland door iedereen een helm gedragen op de fiets, met uitzondering van studenten. Sporten is daarnaast iets wat erg populair is onder de Finse bevolking. Pas op je houding in Finland! In Finland wordt het kruisen van je armen als arrogant gezien. Zij houden namelijk niet van luidruchtige of opscheppende personen. Het kruisen van de armen wordt dus als ‘grove lichaamstaal’ gezien. De lichaamstaal van Finnen is overigens sowieso lastig te peilen, wanneer je hen aankijkt en zij jou vinden zij het niet nodig je te begroeten. Heb je een zakelijke afspraak en word je daarna een saunabezoekje aangeboden? Dat is een goed teken, weiger dit dan ook niet!

China
In China begroet je anderen met ‘ni hao’, waarbij je een lichte handdruk geeft en een knikje met je hoofd. Buig je hoofd even voor extra waardering. Bij een zakelijke afspraak is het gebruikelijk direct visitekaartjes uit te wisselen en deze meteen aandachtig te bekijken. Voor een zakelijk gesprek zal er eerst een persoonlijk gesprek plaatsvinden dat over van alles kan gaan. Privacy kennen Chinezen niet. Verwacht daarom dat er gerust persoonlijke vragen gesteld kunnen worden. Tijdens het eten hoef je je ook niet in te houden. Rochelen en smakken wordt niet raar gevonden en praten met je mond vol is ook prima. Boeren na het eten wordt in China beschouwd als een compliment: de maaltijd heeft gesmaakt! Vergeet ook niet wat restjes op je bord te laten liggen. Waar wij bij lekker eten graag ons bord leeg eten, wordt dit in China juist gezien als belediging. Je geeft er namelijk mee aan dat je nog niet genoeg gegeten hebt.

Brazilië
In Brazilië is het normaal dat afspraken maximaal 2 weken van tevoren worden vastgelegd. Verwacht niet dat een Braziliaan op tijd op jullie afspraak verschijnt, maar verwar dit niet met onbeleefdheid. Geduld is sowieso een schone zaak als je met Brazilianen te maken hebt. Daarnaast beginnen zij een bijeenkomst graag met wat small talk en houden ze er niet van als je met dure geschenken aan komt zetten. Dit wordt gezien als omkoperij. Het eten met de handen wordt in Brazilië als ongepast gezien. Eet dan ook altijd met mes en vork of pak het op met een servetje, ook patatjes, pizza of kippenvleugeltjes! Weigeren van voedsel is ook uit den boze. Er wordt 2 keer per dag warm gegeten en lunch is de grootste en belangrijkste maaltijd van de dag.

Griekenland
In Griekenland waardeert men het als je een woordje Grieks spreekt. Begroet iemand in de morgen met ‘kalimera’ en in de middag of avond met ‘kalispera’ en je zult een vriendelijke Griek zien. Als je het ergens niet mee eens bent, schud dan niet met je hoofd. Dat betekent in Griekenland namelijk ‘ja’ en een knikje omhoog betekent juist weer ‘nee’. Mocht je zonder gezelschap een hapje gaan eten, geef dit dan even aan. Grieken verwachten dat je op mensen aan het wachten bent wanneer je alleen zit en dan kan het erg lang duren voordat je wat kunt bestellen. Word je uitgenodigd door een Griek, waag het dan niet om de rekening te willen betalen. Daarmee breng je iemand echt in verlegenheid.

Frankrijk
Als er één land is waar je niet aan hoeft te komen met een andere taal dan de spreektaal, is het Frankrijk wel. Fransen zijn erg trots op hun taal en weigeren om bijvoorbeeld Engels te spreken. Bij ontmoetingen is het gebruikelijk elkaar de hand te schudden en tijdens het afscheid weer. In tegenstelling tot in China, kun je in Frankrijk beter wel je bord leeg eten. Sla snijd je niet met een mes, maar met de zijkant van je vork en brood snijd je helemaal niet. Daar heb je handen voor. Zin in een kop koffie op het terras? Bestel deze dan niet aan de bar, maar echt op het terras. Daar gelden namelijk andere prijzen dan aan de bar.  

Heb je vragen over bepaalde gewoontes in het buitenland? Neem dan gerust even contact op via desteny@uniglobewestland.nl

Afbeelding: Unsplash