Hoe prijzen kunnen verschillen naarmate de vertrekdatum dichterbij komt

August 21, 2019

Prijzen van tickets, hotels en huurauto’s kunnen sterk uiteenlopen, afhankelijk van de datum, de vliegmaatschappij en de route. Over het algemeen genomen geldt dat hoe eerder het ticket geboekt wordt, hoe goedkoper. Maar wat gebeurt er als je nog niet weet wanneer je gaat reizen? Waar kun je op letten om de beste tarieven te boeken? In dit blog geeft onze Travel Designer Martijn uitleg en tips!

De basics voor vliegen: boekingsklassen
Boekingsklassen beïnvloeden de prijzen en voorwaarden van het ticket. Het vliegtuig is opgedeeld in verschillende klassen, aangeduid met letters. Elke klasse heeft een eigen prijs met voorwaarden. In het onderstaande voorbeeld laat Martijn zien wat hij ziet als hij een vlucht voor je opzoekt. Hoe verder de pijl naar rechts gaat, hoe goedkoper het ticket is. Aan dit goedkopere ticket hangen dan weer wel strengere voorwaarden. Goedkoper betekent in veel gevallen dus wel minder flexibel. Dit hoeft niet uit te maken, maar als je nog niet zeker bent van de exacte datum waarop je wilt vliegen, is het raadzaam om een flexibeler ticket te laten boeken.

Boekingsklassen
De Business Class is omlijnd met een rode balk en de rest van de letters zijn Economy tickets (dit kan verschillen per airline). Ook hier geldt dat hoe verder we naar rechts gaan, hoe strenger de voorwaarden. Aan deze tickets zijn hogere restricties verbonden, wat zich uit in bijvoorbeeld hogere wijzigings- of annuleringskosten.

Check-in bagage en handbagage
Niet alleen de prijs van een ticket kan verschillen, ook de prijs van bagage kan de totaalprijs beïnvloeden. Voordat Martijn je meer vertelt over de prijsverschillen in bagage, legt hij eerst het verschil tussen een low cost en een full service airline uit. Als we het hebben over een low cost airline kun je denken aan Easy Jet, Ryan Air en Transavia. Bij een zo'n airline betaal je relatief weinig voor je ticket, maar voor alle extra opties moet je betalen (voorkeurstoel, maaltijd, bagage). Stoelen en bagage hebben vaste prijzen per bestemming en zijn niet goedkoper als je vroeg van tevoren boekt (de comfort klasse van KLM is hierop weer een uitzondering). Prijsverschillen met betrekking tot stoelen hangen veelal af van de plaats van de stoel in het vliegtuig.

Let op! Steeds meer full service airlines rekenen nu ook kosten voor stoelen en bagage. Kijk daarom altijd naar de totaalprijs van een reis in plaats van enkel naar de ticketprijs.

Tips van Martijn:

  • Gaat het om een korte trip? Neem dan alleen handbagage mee en let op de kleine letters tijdens het boeken, zeker bij een boeking via de bookingsengine;
  • Bij veel low cost airlines betaal je niet meer voor je stoel zodra de check-in open is;
  • Kijk altijd naar de totaalprijs van een reis in plaats van enkel naar de ticketprijs;
  • Zorg dat je de voorwaardes kent die gekoppeld zijn aan je ticket;
  • Hoe korter je verblijf, hoe duurder je ticket (afhankelijk van bestemming en maatschappij), dit geldt vooral voor bestemmingen binnen de VS en Canada. Een overstap kan hier bijvoorbeeld ook voor een kostenbesparing zorgen. Maatschappijen die via Dublin of Reykjavik vliegen (Aer Lingus en Icelandair) werken niet met een minimumverblijf.

Hotels
Hotels worden via verschillende kanalen aangeboden. Zo kun je direct op de website van het hotel boeken of via een andere aanbieder als Expedia of Booking.com. De tarieven van kamers verschillen per aanbieder. Als je op de website van het hotel zelf boekt, dan zie je vaak prijzen voor kamertypes. Echter werkt dit op sites als Expedia en Booking.com anders. Hier zullen de tarieven hoger worden als de vertrekdatum dichterbij komt. Dit hangt vaak af van de vraag naar een kamertype en het aanbod dat beschikbaar is.

Tip van Martijn:

  • Vergelijk prijzen tussen websites om zo de goedkoopste aanbieder te vinden of laat ons de boeking voor je doen. Ook zou de Booking.com portal een uitkomst kunnen bieden. Hier lees je meer over deze portal.

Geldt dit ook voor autohuur?
Je zou verwachten dat hoe eerder je boekt, hoe lager de prijzen zijn. Echter wijst de praktijk vaak anders uit. De prijzen van autohuur zijn veelal gekoppeld aan beschikbaarheid. Waar vakantiereizigers vaak ruim van tevoren een auto reserveren, kan het voorkomen dat de beschikbaarheid in het hoogseizoen lager is. Dit maakt dat de prijzen tussen het hoog- en laagseizoen sterk kunnen verschillen.

Alle tips op een rijtje

  • Gaat het om een korte trip? Neem dan alleen handbagage mee en let op de kleine letters tijdens het boeken, zeker bij een engine boeking;
  • Bij veel low cost airlines betaal je niet meer voor je stoel zodra de check-in open is;
  • Kijk altijd naar de totaalprijs van een reis in plaats van enkel naar de ticketprijs;
  • Zorg dat je de voorwaardes kent die gekoppeld zijn aan je ticket;
  • Hoe korter je verblijf, hoe duurder je ticket (afhankelijk van bestemming en maatschappij);
  • Vergelijk sites als het gaat om een hotel of laat ons dit voor je doen.

Heb jij nog vragen naar aanleiding van dit blog? Martijn helpt je graag! Je kunt hem bereiken via 0174 219 245 of stuur hem een mailtje op info@uniglobewestland.nl.

Afbeelding: Unsplash