Hoe voorkom je hoge bankkosten op reis?

October 28, 2022

Veel reizigers zijn zich niet bewust van de kosten die een andere munteenheid met zich meebrengt. Banken en wisselkantoren verbergen namelijk vaak een groot deel van de kosten in een slechte wisselkoers zonder dit aan te geven. Hoe voorkom je nu dat je zelf na je reis met je neus op te hoge wisselkoerskosten wordt gedrukt? Informeer voor je vertrekt naar de tarieven in het buitenland.

Wisselkoers

Betalen of geld opnemen in een andere valuta is helaas niet gratis. Vraag bij je bank na welke kosten hierbij komen kijken of zoek het op voordat je vertrekt. Houd er wel rekening mee dat je bank een wisselkoers zal aanrekenen die minder gunstig is. Kijk daarom online naar de daadwerkelijke wisselkoers, bijvoorbeeld op Google, Reuters of xe.com. Ook kun je meldingen aanzetten die jou op de hoogte brengen als de wisselkoers verandert.

Wissel geen cash bij de bank of een wisselkantoor Bij de bank betaal je een premium wanneer je cash geld besteedt, bovenop de koersmarge die je al betaalt. Wisselkantoren adverteren vaak dat zij 0% provisie rekenen, waardoor je denkt dat geld wisselen daar gratis is. Echter zitten de kosten hierbij al in de wisselkoers inbegrepen, wat jou op het verkeerde been zet. Wisselkantoren op luchthavens kun je sowieso beter vermijden, dit zijn de allerduurste plekken om je geld te wisselen.

Currency Conversion

Trap niet in de omrekenservice 'Dynamic Currency Conversion' Vaak krijg je de keuze om te betalen/pinnen in de lokale munteenheid of een naar jouw munteenheid omgerekend bedrag. Het lijkt gunstig om voor je eigen munteenheid te kiezen, maar niets is minder waar. De wisselkoers die gerekend wordt op dit bedrag is altijd minder gunstig en kan oplopen tot wel 12% extra.

Het kan dus lonen om je goed in te lezen over betalen op een bestemming voordat je op reis gaat. Eenmaal op je bestemming schiet dit er snel bij in, wat je geld kan kosten.