Hoeveel fooi geef je op reis?

January 11, 2019

In veel landen is een fooi geven zowel gebruikelijk als gewenst. Echter is het natuurlijk niet verplicht. Je bepaalt zelf of en hoeveel fooi je iemand geeft. Hoe zit dat dan met die gebruiken per land?

Duitsland
In Duitsland worden taxikosten naar boven afgerond met ongeveer 1 euro, geef je 5-10% fooi in restaurants en 1 euro per stuk bagage. De fooi kun je het beste meteen aan de bediening geven in plaats van op tafel te laten liggen. 

Thailand
In Thailand rond je ook de taxikosten naar boven af. Hier is het gebruikelijk om 10 baht bovenop een maaltijd te geven en 10-20 baht per bagagestuk. Voor je beeldvorming: 10 baht is zo’n 25 eurocent.

Verenigde Staten
Relatief gezien wordt er in de Verenigde Staten veel fooi gegeven/verwacht. Bij een taxiritje is 20% op de ritprijs redelijk normaal, 15 tot 20% op een maaltijd en 1 of 2 dollar per stuk bagage. In de VS is het zelfs zo dat er vaak al een percentage aan fooi op de bon wordt gezet als men opmerkt dat je Nederlands bent. De reden hiervoor is dat Nederlanders vaak nauwelijks een fooi geven. In de horeca in Amerika wordt maar weinig verdiend en moeten medewerkers soms leven van alleen fooien.

Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk rond je de taxikosten naar boven af, geef je 10-15% bovenop een maaltijd en betaalt men gemiddeld 2 pond per stuk bagage.

Spanje
In Spanje is het netjes om de taxikosten naar boven af te ronden, 5-10% op het bedrag bij een restaurant te doen en 1 euro per bagagestuk. Fooi wordt in Spanje vooral gezien als blijk van waardering en tevredenheid.

Italië
Italianen zijn geen hoge fooien gewend. Hier geef je met fooi namelijk aan dat de service heel goed was. Zij hebben echter het idee gewoon hun werk gedaan te hebben, aangezien er alleen ervaren mensen in de horeca werken en geen studenten. Het kan daarom voorkomen dat een Italiaan je fooi eerst weigert. Als je fooi geeft, doe dit het liefste contant. 

Kroatië
Kroaten zien graag dat het bedrag van een taxiritje naar boven wordt afgerond en er zo’n 10% fooi wordt gegeven in restaurants. In Kroatië hebben veel horecamedewerkers alleen ’s zomers een baan, dus fooi is voor hen extra waardevol.

België
In België is het gebruikelijk om een taxiritprijs naar boven af te ronden en zo’n 10% bovenop de restaurantrekening te geven. Per stuk bagage is een fooi van 1 euro gebruikelijk.

Scandinavië
In Scandinavische landen is fooi vaak al doorberekend op de rekening. Je hoeft hier dus niet extra’s te geven, tenzij je dat graag wilt natuurlijk.

Tsjechië
In Tsjechië kun je redelijk goedkoop leven en daarbovenop is een fooi niet gebruikelijk.

Griekenland
Grieken zijn over het algemeen erg gastvrije mensen. Ze stellen het erg op prijs als ze beloond worden voor hun harde werk met een fooi, aangezien dit vaak een groot deel van hun inkomsten is.

Niet iedereen waardeert een fooi
Waar fooien helemaal niet gebruikelijk zijn, zijn landen als China, Vietnam, Singapore en Japan. Daar wordt het geven van een fooi eerder als belediging gezien dan als waardering.

Nog een paar tips:
1. Kijk of er iets in de trant van ‘service charge’ of ‘tip’ op de bon staat. In dat geval zit de fooi namelijk al bij het totaal inbegrepen.
2. Zorg dat je kleingeld bij je draagt, zodat je dat altijd bij de hand hebt om wat fooi te geven.
3. Weet je niet zeker hoe veel je moet geven? 10% is vrijwel altijd goed!

Afbeelding: Unsplash