Infographic: Tips om duurzamer te reizen

February 08, 2019

In tegenstelling tot wat velen misschien denken, heeft duurzaam reizen niets te maken met slapen in een tent of backpacken. Duurzaam reizen gaat om het maken van keuzes die bijdragen aan het verminderen van je ecologische voetstap op de aarde. 

Duurzaam toerisme speelt een belangrijke rol in het tot stand brengen van een samenhangend evenwicht tussen het milieu, de economie en de culturele en sociale ervaringen van het toerisme. Alle inspanningen op het gebied van duurzaam reizen dragen bij aan het behoud van biodiversiteit, waardoor duurzame ontwikkeling wordt gehandhaafd en het armoedepeil wordt verminderd.

Tips om duurzamer te reizen
Het lijkt misschien heel wat om duurzame keuzes te maken, maar in werkelijkheid kan het al zo simpel zijn als producten kopen bij een lokale winkel of het meedragen van een hervulbare waterfles. 

Vervoer
Qua vervoer is het het beste om met een touringcar of trein te reizen. Als de afstand te lang is en je toch moet vliegen, is vliegen in economy klasse zonder tussenstop het meest duurzaam en dan met name airlines die alleen economy stoelen aanbieden. Reis je met meer dan 2 personen, is reizen met de auto ook een goede optie. Houd je emissie laag door:

  1. Niet te veel bagage
  2. Vermijden van spits om het benzineverbruik te verlagen
  3. Een hybride auto te huren

Reizen op je bestemming
Ben je met een van de bovenstaande vervoersopties op je bestemming gekomen? Dan is het belangrijk om op je bestemming ook duurzame keuzes te maken. Bijvoorbeeld:

  1. Huur fietsen
  2. Loop zo veel mogelijk
  3. Gebruik het openbaar vervoer

Bij het selecteren waar je heen reist, geef dan de voorkeur aan bestemmingen die laten zien dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Kijk daarom of een land aandacht besteedt aan bijvoorbeeld democratie, bescherming van mensenrechten en duurzaam beheer. 

Leer iets over je reisbestemming
Verdiep je alvast in het land waar je heen wilt reizen. Denk hierbij aan cultuur, gemeenschap en wettelijke beperkingen. Je zult bijvoorbeeld minder snel geneigd zijn een warme douche te nemen als je weet dat de lokale bevolking te maken heeft met waterproblemen.

Steun ook de lokale economie met het kopen van handgemaakte items/souvenirs en lokaal voedsel.

Neem daarnaast alleen deel aan ethische activiteiten. Gaat er dierenleed gepaard met een activiteit die je wilt doen? Denk dan twee keer na.. Koop ook geen items die gemaakt zijn van (delen van) dieren, zoals een item met ivoor erin verwerkt. Je draagt met het kopen hiervan namelijk mogelijk bij aan het vernietigen van (bedreigde) diersoorten.

Accommodaties
Zoek een hotel dat lokaal beheerd wordt om de lokale gemeenschap te supporten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in een Airbnb te overnachten om de lokale bevolking te steunen. 

Neem alleen producten mee die biologisch afbreekbaar zijn. Veel producten bevatten giftige chemicaliën die het water en het milieu vervuilen. Vermijd producten die micro-plastics bevatten. Deze zijn zo klein dat ze in onze oceanen en ons drinkwater terecht komen. 

Gebruik ook geen wegwerpartikelen om afval tot een minimum te beperken. Veel landen worstelen met hun afvalbeheer. Wegwerpplastic is ook niet goed voor het milieu, met name op een kustbestemming. Duzienden oceaanbewoners krijgen jaarlijks te maken met verstikking of zien het plastic aan voor voedsel. Neem bijvoorbeeld een navulbare beker mee en herbruikbare boodschappentassen. Probeer de hoeveelheid dierlijk voedsel dat je consumeert te beperken, met name runderen. Landbouw is de grootste aanjager van ontbossing en veeboeren produceren meer broeikasgassen dan de transportsector.

We hopen dat je met deze tips duurzamere keuzes kunt maken op reis!