Reizen met een creditcard

July 30, 2018

Waarom een creditcard?
Een creditcard mee op reis of op vakantie is eigenlijk een must. Op een eenvoudige manier kun je er relatief grote betalingen mee doen, mits je limiet dit toestaat. Bij veel hotels en autoverhuurbedrijven kun je alleen een reservering maken als je je gegevens doorgeeft van je creditcard.

Voor wat betreft de creditcard is het aan te raden te kiezen voor een MasterCard of een Visa World Card en niet voor American Express. MasterCard en Visa worden wereldwijd op meerdere plaatsen geaccepteerd dan American Express, die bovendien voornamelijk in de duurdere hotels en restaurants als een gangbaar betaalmiddel wordt gezien. Ook Diners Club richt zich vooral op welgestelde reizigers en zakenreizigers en wordt in veel niet-westerse landen niet geaccepteerd.

MasterCard is wereldwijd de meest geaccepteerde creditcard. Over de hele wereld kun je met deze kredietkaart op meer dan 28 miljoen plaatsen terecht. Alleen al in Nederland zijn er ruim 100.000 acceptatiepunten. Visa heeft wereldwijd 24 miljoen acceptatiepunten. In Nederland kun je er op zo’n 90.000 plaatsen mee terecht. Wil je de risico’s spreiden en overal kunnen betalen, neem dan zowel een MasterCard als een Visa World Card mee op reis.

Voor een creditcard betaal je wel een jaarlijkse bijdrage aan de creditcardmaatschappij, maar dat weegt niet op tegen de voordelen die je ermee hebt als je veel op reis gaat. Naast de grote uitgaven en reserveringen die je ermee kunt doen, is het tegenwoordig ook relatief veilig. Je krijgt bij je creditcard een pincode die je nodig hebt om aankopen te doen. Een creditcard is lekker licht om mee te nemen en je kunt er wereldwijd bij banken geld mee opnemen, waar je ook bent. Geldopname bij een geldautomaat is helaas niet gratis. Je betaalt hiervoor een klein percentage, afhankelijk van de creditcardmaatschappij. Wat ook gunstig is aan een creditcard, is dat je transacties altijd verzekerd zijn.

Vroeger moest je bij een aankoop met een creditcard je handtekening zetten op een carbonpapiertje, maar die methode is steeds meer uit de gratie geraakt vanwege de gevoeligheid voor fraude (een handtekening is immers makkelijk na te maken). In achtergestelde gebieden waar betalingen met creditcards nog niet zo gewoon zijn, kan het voorkomen dat de verkoper of de hoteleigenaar nog een ouderwets creditcardapparaatje en een carbonpapiertje tevoorschijn haalt en dat je je handtekening moet zetten. Het origineel is voor de bank, één kopietje is voor de verkoper en één kopietje is voor jezelf. Met het apparaatje wordt in de papiertjes het nummer van de creditcard gedrukt.

Verlies of diefstal van creditcard
Neem bij verlies of diefstal onmiddellijk telefonisch contact op met de creditcardmaatschappij of met de bank die de creditcard heeft uitgegeven. Zij zullen de kaart dan direct blokkeren. Banken of creditcardmaatschappijen hebben een helpdesk die 24 uur per dag bereikbaar is.

Het nadeel bij verlies of diefstal op reis is dat je niet zo gemakkelijk een nieuwe creditcard kan krijgen. Het duurt meestal een week voordat je een nieuwe krijgt toegestuurd en die komt dan aan op je huisadres. Je hebt daarnaast een andere brief nodig om de creditcard te activeren en die komt ook aan op je huisadres. Neem dus ook altijd een bankpas mee, en draag die op een andere plek bij je dan je creditcard. Stop je bankpas bijvoorbeeld in je portemonnee en je creditcard op een andere, veilige plek.

Prepaid creditcard
Voor een reis kun je ook een oplaadbare prepaid MasterCard overwegen. Deze zogeheten Cash Passport is veiliger dan contant geld en niet aan een bankrekening gekoppeld. Om fraude te voorkomen, worden er op een Cash Passport geen persoonlijke gegevens gezet.

De prepaid creditcard hanteert het principe van de traditionele travellers cheques en werkt eigenlijk hetzelfde als een chipknip: voor vertrek kun je geld op je kaart zetten, waarmee je wereldwijd met een pincode bij geldautomaten geld kunt opnemen en kunt betalen bij winkels en restaurants. Je kunt alleen het bedrag uitgeven dat je op de kaart hebt gezet. Je kunt er maximaal € 7500 op zetten, waarmee je dus een heel eind vooruit komt. Per dag kun je maximaal € 800 opnemen uit geldautomaten. In noodgevallen zorgt MasterCard ervoor dat je een vervangende kaart krijgt en emergency cash.

Nadelen van een prepaid creditcard
Het gebruik van de Cash Passport kost geld. Het tarief voor een opname uit een geldautomaat is € 2,50 (sommige beheerders van geldautomaten kunnen een aanvullend tarief berekenen). Het tarief voor de opname van contant geld in bijvoorbeeld winkels is € 6,00. Het opladen van de kaart alleen bij een vestiging van GWK Travelex in Nederland. Dus zorg ervoor dat je voor vertrek genoeg geld hebt opgeladen.

Voor reserveringen voor hotels en autoverhuur is de kaart ook niet handig: die bedrijven houden alvast het verschuldigde bedrag in, waardoor je dat geld tijdelijk niet voor andere dingen kunt gebruiken. In enkele landen kun je de kaart niet gebruiken omdat de Verenigde Staten daar economische sancties hebben opgelegd, namelijk: Cuba, Iran, Myanmar, Noord-Korea, Soedan en Syrië.

Afbeelding: Unsplash