Reizen naar Amerika? Zorg dat je goed voorbereid bent!

December 10, 2018

Allereerst is het belangrijk om te checken of je paspoort nog geldig is. Het werkt voor Amerika echter simpeler dan je denkt: als je paspoort nog geldig is op de dag dat je terugreist, is het oké. Heb je dit punt afgevinkt, is het slim om enige tijd van tevoren je ESTA aan te vragen. Dit staat voor Electronic System for Travel Authorization, ofwel een elektronisch document dat jou toegang geeft tot het binnenkomen van Amerika. Zonder ESTA heb je geen toegang. Simple as that. Het is daarom belangrijk dat je deze op tijd aanvraagt en niet uitstelt. Het ESTA is overigens toch 2 jaar geldig, dus er is ook geen reden om dit uit te stellen. In 2 jaar kun je dan ook meerdere keren Amerika in- en uitreizen zonder steeds opnieuw je ESTA aan te hoeven vragen. Je totale verblijfsduur mag echter wel steeds maximaal 90 dagen bedragen.

Wanneer kom je in aanmerking?
Niet iedereen kan met een ESTA naar Amerika reizen. Elke persoon die geen inwoner is van Amerika, dient enige vorm van toestemming te kunnen aantonen om binnen te mogen komen, maar welke dat is, is afhankelijk van de reiziger en het reisdoel. Een ESTA is het meest eenvoudige en verloopt volledig online. Daarnaast ontvangt men het ESTA over het algemeen al binnen zo’n 20 minuten na aanvraag. De andere visumvarianten zijn lastiger en tijdrovend, vanwege het reizen naar een consulaat om je te identificeren.

Dus voldoe je aan de voorwaarden voor het ontvangen van een ESTA, doe je er het beste aan om deze aan te vragen. Met een Nederlands of Belgisch paspoort kom je bijna altijd in aanmerking voor een ESTA, mits je van plan bent om niet langer dan 90 dagen te blijven en na 10 maart 2011 niet meer in Iran, Irak, Syrië, Jemen, Libië of Somalië bent geweest.

Voor zakenreizen die in het teken staan van vergaderen en/of klanten/leveranciers bezoeken ben je met een ESTA ook helemaal safe. Wil je echter in dienst treden bij een Amerikaanse werkgever of bezoek je Amerika voor andere zakelijke doeleinden, is het zaak om de Amerikaanse overheidswebsite te bezoeken om erachter te komen welk visum je nodig hebt.

Het ESTA-formulier
Heb je alle reisgegevens van de groep waarmee je reist bij de hand, kun je in één keer een ESTA-formulier invullen. Dit kan zowel op de computer als op een iPad of smartphone. De vragen in het ESTA-formulier gaan over de contactgegevens van de aanvrager, de reisgegevens en de achtergrond van elke reiziger. Na het invullen van het formulier rest alleen het controleren van de antwoorden en het betalen van de visumkosten. Let op dat je de ingevulde gegevens nauwkeurig controleert, want één klein foutje kan er al voor zorgen dat je ESTA ongeldig wordt verklaard.

Is je ESTA goedgekeurd? Good for you! Zorg dat je hem uitgeprint meeneemt in je handbagage. Vergeet ook niet dat je bij binnenkomst in Amerika moet kunnen aantonen dat je al een terugvlucht hebt geboekt om te kunnen aantonen dat je het land wel weer tijdig zult verlaten.
 


Bron: Travmagazine