's Werelds hoogste gebouwen

May 09, 2019

Burj Khalifa, Dubai
Deze flinke jongen staat in Dubai en draagt sinds de voltooiing in 2010 met trost de titel van 's werelds hoogste gebouw. Met maar liefst 163 verdiepingen staat deze indrukwekkende wolkenkrabber op 2717 meter hoogte. De ontwerpers van het gebouw, Skidmore, Owings en Merill, hielden zich niet voor het eerst bezig met hoge torens. Zij ontwierpen namelijk eerder al de Chicago Willis Tower en het One World Trade Center in New York. De Burj Khalifa, het gebouw in de Verenigde Arabische Emiraten is het thuis van kantoren, wooneenheden en het Armani Hotel met 304 kamers. Het was ook beroemd tijdens een hartverscheurende scène in “Mission Impossible: Ghost Protocol”. Vanaf 2014 is de Burj Khalifa bovendien de thuisbasis van het hoogste observatiedek ter wereld. Als je vanuit de overweldigende wolkenkrabber het uitzicht wilt ervaren, kun je kaartjes kopen voor de 148e en 125e verdieping. In een virtuele vogelvlucht maak je een tour door Dubai met prachtige interactieve uitzichten.

Shanghai Tower, China
Dat een gebouw hoog is, betekent niet direct dat het niet milieuvriendelijk is. De Shanghaitoren werd voltooid in 2015 en is het groenste hoogbouwgebouw op aarde, dankzij het hergebruiken van regenwaterafvoer en een glazen gevel die de windweerstand vermindert en deze transformeert naar schone energie. Het gebouw, met een oppervlakte van 2800 meter met 128 verdiepingen, draagt bovendien de titel van het hoogste gebouw in het wolkenkrabbervriendelijke China. De Shanghai Tower is de thuisbasis van de snelste liften ter wereld. Deze hebben een topsnelheid van 75 km per uur. Het gebouw omvat een verscheidenheid aan ruimtes, waaronder restaurants, winkels, kantoren en hotels en is verdeeld in 9 verschillende zones met een luchtlobby en een atrium naar de historische open binnenplaatsen van de stad.

Makkah Royal Clock Tower, Mekka
Gebouwd in het hart van de heilige islamitische stad Mekka, werd de Makkah Royal Clock Tower gebouwd als onderdeel van het King Abdulaziz Endowment Project. Het dient als comfortabele accommodatie voor moslimreizigers die de bedevaart naar de stad maken tijdens de jaarlijkse Hajj. De top van de toren werd voltooid in 2012, is wel 600 meter hoog en heeft 4 grote wijzerplaten die het wereldrecord voor zowel de grootte als de hoogte op hun naam hebben staan. De toren is gunstig gelegen naast de Grote Moskee, waar naar schatting 2 miljoen mensen samenkomen om te bidden in de loop van de Hajj. Omdat veel gasten van de toren het gebouw 5 keer per dag verlaten voor het gebed, is het liftsysteem van Mekka speciaal ontworpen voor grote groepen mensen. Met behulp van geavanceerde technologie kunnen maximaal 75.000 mensen het Makkah Royal Clock Tower-complex verlaten zonder files.

Ping An Finance Center, Shenzhen
Het Ping An Finance Center, gelegen in het Futian-district van Shenzhen, is hét middelpunt van het stedelijke landschap. Het gebouw is voltooid in 2017, 600 meter hoog en heeft 115 verdiepingen. Het wordt beschreven als het toppunt van moderne Chinese wolkenkrabbers: hoog, dicht en extreem verbonden. Het gebouw integreert naadloos met het omringende landschap, net als de hogesnelheidsspoorlijn van de stad. Om het zoute kustklimaat van de stad te bestrijden, heeft Ping de grootste roestvrijstalen gevel ter wereld, die bijna 1700 ton staal omvat. De toren is bovendien een symbool geworden van de immense stedelijke groei van het gebied. In de 35 jaar sinds Shenzhen China’s eerste Speciale Economische Zone werd, is de bevolking van 300.000 mensen naar bijna 10 miljoen gestegen.

Lotte World Tower, Seoul
Het Lotte World Tower ontwerp is geïnspireerd op Koreaans keramiek, porselein en kaligrafie. Het gebouw is voltooid in 2017 en heeft, met een hoogte van 180 meter, de titel van de hoogste toren in Zuid-Korea. De naad die over de hele lengte van de toren loopt, zou een eerbetoon zijn aan het veranderende landschap van de hoofdstad van het land. Het 123 verdiepingen tellende gebouw bevat winkelruimte, kantoren, woonruimte en een luxe hotel. De top 10 van het gebouw is toegankelijk voor het publiek, die het uitizcht kan beworden vanaf het observatiedek en genieten van een drankje in het café.

One World Trade Center
Het One World Trade Center in New York is gebouwd op de oorspronkelijke locatie van de torens van het WTC en geïnspireerd op de pictogrammen van de stad, zoals het Chrysler Building en Empire State Building. Het One World Trade Center is in 2014 voltooid, na een uitgebreide reeks ontwerpvoorstellen. Het is het hoogste gebouw in Noord-Amerika van 541 meter hoog met 94 verdiepingen. Het gebouw vervangt bijna een kwart van de totale kantoorruimte die verloren is gegaan tijdens de aanslagen van 11 september en bevindt zich naast het 9/11 Memorial en Museum.

Guangzhou CTF Finance Centre
Het Guangzhou CTF Finance Centre, voltooid in 2016, is een gemengd gebouw van 530 meter hoog, gebouwd in vier schuine, ommuurde secties met verschillende gebruiksgebieden. Met maar liefst 111 verdiepingen biedt deze dramatische wolkenkrabber kantoor-, woon- en hotelruimte, allemaal met adembenemende balkons en dramatische dakramen. Er werd in het bijzonder aandacht besteed aan de milieu-impact van het gebouw. Ontwerpers maakten een esthetische keuze om de ramen van het gebouw te schetsen met een subtiele terra cotta voering. Niet alleen heeft het materiaal historische betekenis voor zowel de oosterse als de westerse bouw, maar terracotta is zelfreinigend en bestand tegen corrosie, wat betekent dat het minder energie nodig heeft om te onderhouden.

Taipei 101, Taiwan
De Taiwanese Taipei 101 is doordrenkt van symboliek! De toren is in 2004 voltooid en heeft een modulaire vorm met accenten die doet deken aan een traditionele Chinese pagode. Maar de stilistische keuze heeft ook een praktische toepassing. Het 1667 meter hoge gebouw is gebouwd om tyfonen en aardbevingen te weerstaan en de verschillende lagen van het gebouw maken het zowel flexibel als structureel resistent. Het nummer van het gebouw geeft het aantal verdiepingen weer en vertegenwoordigt de eerste dag van het jaar. Dit heeft ertoe geleid dat de wolkenkrabber een prominent middelpunt is van de nieuwjaarservaringen in Taipei. Elk jaar op 31 december schiet elk van de gestapelde modules van de toren vuurwerk uit en licht het op in volgorde, aftellen van de laatste acht seconden voor het nieuwe jaar. Buiten de nieuwjaarsfeesten huisvest Taipei 101 honderen winkels, restaurants en clubs.

Shanghai World Financial Center
Het World Financial Center in Shanghai, voltooid in 2008, is een blijvend symbool van de Chinese handel en cultuur. Op 500 meter hoogte vertegenwoordigt het unieke gebogen ontwerp van het gebouw met een vierkante uitsparing de oude Chinese symbolen van hemel en aarde. Echter heeft het portaal een functie buiten zijn symbolische vorm: de 164 meter brede opening in het bovenste deel van het gebouw helpt om een deel van de immense winddruk op de toren te verlichten. Naast de winkelruimte, kantoren, een conferentiecentrum en restaurants, omvat de toren met 101 verdiepingen het Park Hyatt Hotel met vijf sterren, een van de hoogste hotels ter wereld.

International Commerce Centre, Hong Kong
Niet alleen is het Internationale Handelscentrum van Hong Kong het hoogste gebouw in de stad, maar het is ook de thuisbasis van enkele van de meest gerenommeerde financiële instellingen ter wereld. Het gebouw is in 2010 voltooid als onderdeel van het Union Square complex en het staat ook bekend om zijn hoge energie-efficiëntie. In de loop der jaren is het 1588 meter hoge gebouw aangepast om steeds efficiënter te zijn door initiatieven zoals een innovatief airconditioningsysteem, een buitenluchtsysteem met een lage emissie en een vernieuwd systeem voor afvalbeheer. Het 108 verdiepingen tellende gebouw bevat een aantal hotels, een observatieplatform genaamd Sky100 en ’s werelds hoogste zwembad en bar, gelegen op de hoogste verdieping.