Tips om duurzamer te reizen
April 09, 2024
Duurzaam reizen wordt steeds belangrijker. Nu heb je, als je bij ons boek, al de optie om de CO₂ uitstoot van je vlucht te compenseren, maar je kunt uiteraard nog andere dingen doen om een steentje bij te dragen:
Groener reizen
Je reis begint met het vervoersmiddel. Heb je de keuze tussen het vliegtuig of de trein? Kies dan voor de trein. Toch vliegen? Kies dan voor een directe vlucht. Bij een directe verbinding is de CO₂ uitstoot lager dan bij een vlucht met tussenstop of overstap.
Probeer daarnaast je bagagegewicht te beperken. Neem alleen het nodige mee en reis indien mogelijk met alleen handbagage.
Huur je een auto op locatie? Kijk of je de optie hebt om voor een elektrische of hybride auto te kiezen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen op op de bestemming gebruik te maken van het openbaar vervoer, de fiets of vooral te lopen.
Verdiep je in je reisbestemming
Duurzaamheid heeft niet alleen betrekking op het milieu. Een positieve bijdrage leveren op de bestemming valt hier ook onder.
Verdiep je vooraf alvast in het land waar je naartoe reist. Als je bijv. weet dat een land kampt met waterproblemen, zal je er sneller voor kiezen om minder lang te douchen.
Steun de lokale ondernemers door handgemaakte items/souvenirs te kopen en ga uit eten in lokale restaurantjes.
Neem daarnaast alleen deel aan ethische activiteiten. Gaat er mogelijk dierenleed gepaard met een activiteit die je wilt doen? Denk dan twee keer na. Olifanten berijden of een leeuw aaien is nu eenmaal niet voor mensen weggelegd.
Koop ook geen items die gemaakt zijn van (delen van) dieren, zoals een item met ivoor. Je draagt met het kopen hiervan mogelijk bij aan dierenleed en het vernietigen van (bedreigde) diersoorten.
Op de bestemming
Zoek een hotel dat lokaal beheerd wordt of kies ervoor om te overnachten in een Airbnb.
Probeer producten te gebruiken die biologisch afbreekbaar zijn. Veel producten bevatten giftige chemicaliën die het water en het milieu vervuilen. Vermijd daarnaast producten die micro-plastics bevatten. Deze zijn zo klein dat ze in oceanen en drinkwater terecht komen, wat nadelig is voor zowel mens en dier.
Veel landen worstelen met hun afvalbeheer. Probeer afval daarom te beperken. Wegwerpplastic is ook niet goed voor het milieu, met name op een kustbestemming. Duzienden oceaanbewoners krijgen jaarlijks te maken met verstikking of zien het plastic aan voor voedsel. Neem bijvoorbeeld een navulbare beker mee en gebruik herbruikbare boodschappentassen.
Hoe jij graag reist is natuurlijk helemaal aan jou. Zie duurzamer leven als een keuze om de wereld een betere plek te maken, maar niet als verplichting. Doe vooral wat je kunt, alle beetjes helpen!