10 tips voor als je op zakenreis gaat

May 23, 2023

Op zakenreis gaan kan de nodige chaos met zich meebrengen, maar net als met alles geldt: een goed voorbereid mens telt voor twee.

Waar bij een vakantie vaak één iemand in het gezin de verantwoordelijkheid voor het inpakken op zich neemt (lees: moeders), geldt dit voor een zakenreis vaak niet. Dan moet je het toch echt zelf doen. Met onderstaande tips wordt dat een ‘piece of cake’:

Maak een checklist

Stel een checklist op met belangrijke dingen die je mee moet nemen. Denk aan reisdocumenten, zakelijke kleding, elektronica, contactgegevens van familie/zakenpartners en toiletspullen. Houd de checklist altijd bij de hand met inpakken, zo zorg je ervoor dat je nooit iets belangrijks vergeet.

Investeer in een goede koffer

Kies voor duurzame en handige koffer die geschikt is voor frequent reizen. Een goede koffer voldoet minstens aan soepel rollende wielen en voldoende opbergruimte.

Pak efficiënt in

Gebruik de beperkte kofferruimte slim door kleinere spullen mee te nemen, zoals reisformaat toiletartikelen, reisopladers en een draagbare kledingstomer. Deze kun je na je zakenreis ook altijd weer in de koffer laten zitten voor je volgende reis.

Gebruik apps

Gebruik handige reis-apps om vluchtschema's te volgen, hotelreserveringen te beheren en lokale informatie te vinden, zoals restaurantaanbevelingen en kaarten.

Bewaar belangrijke documenten altijd digitaal

Maak kopieën of scans van je paspoort, visa, vluchtbevestigingen en andere belangrijke documenten en bewaar ze op een veilige, online opslagplaats (bijv. iCloud) of in je e-mail. Zo heb je ze altijd overal bij de hand. Nog handiger is het om screenshots in je camerarol te bewaren, voor op momenten dat je geen toegang tot het internet hebt.

Plan vooruit

Plan je reis zo goed mogelijk door rekening te houden met verkeer, vertragingen en andere onvoorziene omstandigheden. Reserveer belangrijke zaken, zoals vergaderzalen of huurauto's altijd op voorhand. Of laat ons dit voor je doen, dan is het gegarandeerd goed geregeld!

Maak een reisroutine

Stel een routine samen voor je reizen. Berg je paspoort en andere belangrijke documenten bijvoorbeeld altijd op dezelfde plek op, check op tijd in voor je vlucht en maak altijd gebruik van loyaliteitsprogramma's voor hotels en luchtvaartmaatschappijen.

Blijf productief tijdens je reis

Maak nuttig gebruik van de tijd dat je onderweg bent door wat werk te doen, te lezen of belangrijke e-mails te beantwoorden. Hierbij is het handig om je laptop en eventueel koptelefoon altijd bij de hand te hebben.

Gezondheid voorop

Zorg voor voldoende rust, drink genoeg water en eet gezonde maaltijden tijdens je reis. Probeer waar mogelijk ook wat te bewegen. Vergeet ook niet om jezelf te beschermen tegen ziektes door middel van vaccinaties en het nemen van de nodige voorzorgsmaatregelen indien je naar landen reist waar risico’s op de loer liggen.

Maak tijd voor jezelf

Zakenreizen kunnen vermoeiend zijn, dus zorg er altijd voor dat je wat me-time neemt om uit te rusten en te genieten van de bestemming. Plan een paar uur om bezienswaardigheden te verkennen, lokale gerechten te proeven of lekker te ontspannen in een spa.

Bonus tip: vlieg business class

Als je het budget ervoor hebt, is business class vliegen een verademing. Je kunt dan ontspannen én productief zijn tijdens je vlucht, waardoor je een stuk relaxter aankomt op je bestemming.

Als je al minstens 5 van de 10 tips kunt toepassen, maakt dat je leven al een heel stuk makkelijker zowel voor, tijdens en na je zakenreis.