Etiquette en gewoontes in het buitenland deel 2

January 29, 2019

Eerder schreven we al over een aantal landen welke etiquette gehanteerd wordt. Hierbij een vervolg én wat bijzondere wetten in het buitenland!

New York
Verspil een New Yorkers tijd niet! Niet omdat hun tijd meer waardevol is dan dat van anderen, maar de werkuren zijn hectischer. Het duurt langer om door de stad te komen en vanwege de bevolkingsdichtheid hebben ze veel kennissen waarmee ze contact dienen te onderhouden. Als je de weg kwijt bent in New York, zijn de mensen niet te beroerd om je de weg te wijzen, maar ze zitten niet te wachten op small talk. En net als op de Nederlandse snelwegen, wordt het gewaardeerd als de traagste mensen rechts aanhouden. Overal. Op de weg, op de stoep en ook op roltrappen. Vergeet ook niet: Ga. Nooit. Stilstaan. Op. De. Stoep.

Japan
In het openbaar eten in Japan is een enorm taboe. Japanners zien eten namelijk als het uiten van waardering voor het eten en de maker hiervan. Slurpen bij het eten is dan weer helemaal niet raar, in tegenstelling tot wat wij gewend zijn. Zoenen is bij Japanners niet gebruikelijk en het liefst vermijden ze elk lichamelijk contact met een vreemde. Voor zakendoen is het belangrijk dat je een visitekaartje mee hebt en het liefst met Engelse tekst aan de ene kant en Japanse tekst aan de andere kant. Bewaar dit visitekaartje in de zak van je colbert en echt niet in de achterzak van je broek! Het Japanse woord voor bedankt is: arigatô. Raak niet verward als een Japanner enthousiast ergens mee in lijkt te stemmen. Vaak knikken ze ja als blijk dat ze het hebben begrepen, maar dat zegt niet dat ze iets goedkeuren. Heb je een afspraak met een relatie waarmee je al eerder hebt afgesproken? Dan is het gebruikelijk om een presentje mee te nemen.

Marokko
In Marokko stopt iedereen gezamenlijk met eten, dus hoe vol je ook zit, als je stopt met eten, voelt de rest zich hier ook toe verplicht. Je mag echter niet je hele bord leegeten, want dat geeft aan dat de gastvrouw te weinig gekookt heeft. Waar wij in Nederland gewend zijn een stevige handdruk te geven als teken van zelfverzekerdheid, geeft dit in Marokko juist een overheersend gevoel af. Geef hier dus een slap handje als je vriendelijk over wilt komen. Zaken komen over het algemeen pas tot stand als er een vertrouwensband is opgebouwd. In Marokko kennen ze een hoog niveau wat betreft hiërarchie en wordt het gewaardeerd als je iedereen een hand geeft, ongeacht functie. Marokkanen staan erg bekend om hun gastvrijheid en zullen u snel bij hen thuis uitnodigen.

Midden-Oosten
Hier is het ongepast als de onderkant van je voeten te zien zijn, dit wordt als onrein ervaren. Ook gapen in het openbaar is uit den boze, want gapen komt van Satan. Het tegenhouden van gapen voorkomt dat Satan je lichaam binnenkruipt en je lichaam overneemt. Je duim opsteken zou je hier ook niet moeten doen. Dit betekent namelijk niet dat iets ‘ok’ is, maar is juist beledigend en vergelijkbaar met het opsteken van de middelvinger. In het Midden-Oosten is het not done om affectie te tonen naar bijvoorbeeld je partner. Dit is zelfs strafbaar!

Rusland
Veel Russen spreken geen Engels, wat zakendoen moeilijk maakt. Zorg daarom dat je óf een vloeiend woordje over de Russische grens spreekt óf een tolk meeneemt die dat doet. Russen bouwen graag een band op met hun zakenpartners en zien daarom het liefst steeds dezelfde persoon terug. Kijk in dit land uit met lachen. Als je veel om dingen lacht of een spontane glimlach toont kan dit als onbetrouwbaar worden gezien.

Thailand
De kennis van Engels is beperkt in Thailand, maar binnen de zakenwereld wordt gelukkig wat meer Engels gesproken. Thai haten het om gezichtsverlies te lijden en vermijden dan ook zo veel mogelijk conflicten of confrontaties. Kritiek hebben in het bijzijn van anderen kan je dan ook duur komen te staan, want zakendoen met iemand die daardoor gezichtsverlies heeft geleden wordt daardoor een stuk lastiger. Ze zijn er erg gastvrij, maar houden niet van fysiek contact met mensen die ze niet goed kennen. Thaise mannen schudden je de hand en Thaise vrouwen geven een ‘wai’: beide handen zijn dan tezamen en worden ter hoogte van de kin gehouden. In Thailand wordt veel waarde gehecht aan hiërarchie, waarin oude, rijke en machtige mensen respect verdienen. Vergeet geen visitekaartje mee te nemen naar een afspraak, anders word je niet serieus genomen.

Zweden
Waar het in Nederland nogal ongemakkelijk is als er stiltes vallen in een gesprek, geldt dit niet voor Zweden. Tijdens een gesprek met een Zweed kun je gerust een relaxte houding aannemen en in het geval van stiltes hoef je deze niet op te vullen. Vermijd ook sarcasme, een gedempte toon en het uiten van emoties. Zweden zijn ook niet zo gediend van small talk. Er wordt in mindere mate belang gehecht aan hiërarchie en het gebruik van titels komt dan ook zelden voor.

Bijzondere wetten in het buitenland
1. In Liverpool mag je als vrouw niet topless zijn in het openbaar, alleen als je als bediende werkt in een winkel voor tropische vissen
2. In Frankrijk mag je niet French kissen in de trein..
3. Ook mag je daar je varken niet de naam 'Napoleon' geven
4. In Zwitserland mogen mannen na 22.00 niet meer staand plassen. Wie checkt dit dan, zul je je afvragen.
5. Nog een gevalletje: wie checkt dit? In Thailand is het verboden om zonder ondergoed een openbare ruimte te betreden
6. In Samoa is het verboden de verjaardag van je vrouw te vergeten
7. In San Francisco is het verboden om je auto droog te maken met een gebruikte onderbroek
8. In Washington is het verboden om te doen alsof je ouders rijk zijn
9. In Montana is het verboden om meer dan 1 wekker te zetten
10. In Singapore mag je geen kauwgum kauwen of iets op straat gooien (op zich geen bijzondere wet, maar nergens zo streng gehandhaafd en daardoor vrij bijzonder)
11. Het is illegaal om dronken te zijn in een Britse pub
12. In Finland wordt de hoogte van je boete bepaald aan de hand van de hoogte van je inkomen. Fair enough?